Tandutdragning
Behöver du dra ut en tand? Här hittar du information om tandutdragning.
Hem »
Senast uppdaterad: 2022-05-16
När tanden av någon anledning inte går att rädda är en tandutdragning ofta det ända alternativet som finns kvar.
Tandutdragningar är gör inte ont med rätt bedövning och teknik, däremot kan området där tanden suttit bli svullet och ömt efter behandlingen. Det är därför viktigt att hålla munnen ren efter tandutdragningen. Det är också viktigt att tänka på vad man får äta och dricka medan såret det läker.
Varför drar man ut tänder?
Det kan finnas en rad olika bakomliggande orsaker till att en tand behöver tas bort. Det kan till exempel vara inflammation, tandlossning, allvarlig eller obehandlad karies, komplikationer med visdomständer, trauma mot tänderna eller andra skador. Tandläkare överväger alltid olika alternativ för att rädda tanden innan de bestämmer sig för att dra ut tanden.
Hur går behandlingen till?
När du besöker din tandläkare är det viktigt att berätta för din läkare om de mediciner du tar och alla sjukdomar som kan påverka läkningsprocessen. Då kan det påverka behandlingen. Din tandläkare kommer att granska dina journaler och ta nödvändiga röntgenbilder för att på bästa sätt kunna administrera behandlingen. På röntgen kan tandläkaren se längden, positionen och formen på tänderna. Tandläkaren måste överväga förhållandet mellan tandroten och de omgivande nerverna. Därför måste han ibland genomgå ytterligare röntgenundersökningar.
Därefter börjar bedövas området runt tanden med lokalbedövning. Beroende på komplexiteten i tandutdragningen kan olika tekniker krävas. För större ingrepp kan operation krävas, men för enklare utdragningar lossas tanden med hjälp av ett verktyg. Efter att en tand har dragits ut kan det krävas stygn, men inte alltid.
Hur bokar jag tid?
Om du är intresserad av att boka tid så är du varmt välkommen att ringa till oss på 042 216 850 eller boka online här och hitta en passande tid. Du hittar vår tandklinik på Drottninggatan 20-22, mitt i centrala Helsingborg.